Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel

Hibiscus

Hibiskus je žbunasta jednogodišnja biljka. U našim krajevima cvijeta u periodu od jula do septembra. Hibiskus se razmnožava na više načina: kalemljenjem, rezancima i sijanjem sjemena. Dijelovi cvijeta koriste se za pravljenje popularnog pića u Egiptu koje se naziva karkade. Razni dijelovi biljke koriste se u pravljenju: džemova, začina, čajeva, supa i sosova. Cvijetovi se koriste u farmaciji i kozmetici. Postoje neke vrste hibiskusa kod kojih se za jelo koriste nezreli plodovi. Hibiskus dijeluje na povećanje apetita, a ima primjenu i u liječenju   prehlada, srčanih i nervnih oboljenja, bola i otoka (upala) u gornjem respiratornom traktu. Pomaže prilikom zadržavanja tečnosti u ogranizmu, stomačnih problema i poremećaja cirkulacije. Služi i kao blagi laksativ i diuretik. Lijekovita svojstva hibiskusa potiču od enzima, eteričnih ulja, vitamina C i flavonoida, pa on između ostalog djeluje i kao antioksidans.
Voćne kiseline u hibiskusu mogu da djeluju kao laksativ. Neki naučnici smatraju da drugi sastojci hibiskusa mogu da djeluju na smanjenje krvnog pritiska, ublažavanje grčeva u stomaku, crijevima i materici, kao i da mogu da djeluju kao antibiotici, protiv bakterija i protiv glista.  

SEFO d.o.o.

Privatno društvo “SEFO” d.o.o. ILIDŽA osnovano je 1995. godine, kao porodična firma za djelatnosti unutrašnje i spoljne trgovine, te proizvodnje i ugostiteljstva. Detaljnije ...